Μαύρος Γάτος

Η δουλειά του κρεοπώλη

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γενική Περιγραφή: Ο Κρεοπώλης ασχολείται με την κοπή κρέατος και την πώλησή του στο καταναλωτικό κοινό. Επεξεργάζεται το κρέας ώστε να το φέρει σε κατάλληλη προς πώληση μορφή, ενώ πολλές φορές ασχολείται και με την επιλογή και αγορά κρέατος από χονδρέμπορους. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο κρεοπωλείο ασχολείται με τη μεταφορά του κρέατος από το ψυγείο στον πάγκο εργασίας, την αφαίρεση του κόκαλου από το κρέας (ξεκοκάλισμα), την αφαίρεση του λίπους από το χοιρινό κρέας (ξελάρδιασμα) και, τέλος, τον τεμαχισμό του κρέατος. Στη συνέχεια ζυγίζει και τιμολογεί την ποσότητα που επιθυμεί να αγοράσει ο πελάτης και πραγματοποιεί την πώληση.

Εξοπλισμός και Μέσα: Στην εργασία του χρησιμοποιεί μαχαίρια, μπαλτάδες και τσατίρια, μασάτια για το ακόνισμα των μαχαιριών, μηχανή κιμά, σουβλακομηχανή, ψυγεία και καταψύκτες για τη διατήρηση και αποθήκευση του κρέατος, ζυγαριές και ταμειακές μηχανές.

Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η αποφοίτηση από τη Σχολή και η επιτυχία στις εξετάσεις που επίσης πραγματοποιούνται στην ίδια Σχολή για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Επαγγελματική Κατοχύρωση: Το επάγγελμα κατοχυρώνεται νομοθετικά από το ΠΔ 468/90.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Η εισαγωγή στην σχολή κρεοπωλών του υπουργείου Γεωργίας εξασφαλίζει, μετά από τρίμηνη παρακολούθηση, πτυχίο κρεοπώλη. Για την εισαγωγή σε αυτήν η μόνη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη απολυτηρίου γυμνασίου (για γεννηθέντες μετά το 1969).

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Κρεοπώλης οφείλει να διαθέτει:

Συνέπεια, ηρεμία
Ευγένεια
Μυϊκή δύναμη για τη μεταφορά του κρέατος
Επιδεξιότητα για τον χειρισμό και την επεξεργασία του
Υπολογιστική ικανότητα.
Επαγγελματικές Προοπτικές: Καθώς οι ανάγκες της αγοράς κρέατος δείχνουν να ικανοποιούνται από τον υπάρχοντα πληθυσμό των Κρεοπωλών, οι προοπτικές απασχόλησης στο επάγγελμα διαφαίνονται ουδέτερες. Ο Κρεοπώλης μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε κρεοπωλεία, super market, ξενοδοχεία, εστιατόρια, λέσχες, εστίες, νοσοκομεία ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας το δικό του κρεοπωλείο.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Κρεοπώλης επιτελεί χειρωνακτική εργασία, η οποία απαιτεί ορθοστασία και πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο ατομικά. Έρχεται σε συνεχή επαφή με τους πελάτες και το ωράριο εργασίας του είναι το ωράριο που ισχύει για τα καταστήματα με τις καθορισμένες υπερωρίες κατά τις εορταστικές περιόδους. Οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες για να επισκεφθεί κτηνοτροφικές μονάδες, σταύλους, σφαγεία, εργαστήρια, βιομηχανίες. Ο χώρος εργασίας του είτε είναι το κατάστημα είτε άλλος, είναι κλειστός και οφείλει να πληροί τις προκαθορισμένες συνθήκες υγιεινής που καθορίζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Η εργασία είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη λόγω της συνεχούς έκθεσης στις θερμοκρασίες των ψυγείων, το βάρος των κρεάτων και τη χρήση των εργαλείων για την κοπή του κρέατος.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ηλίας Τσολάκης για το νομοσχέδιο περί υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων: Η πολιτεία πρέπει να βάλει στο παιχνίδι τους διαμεσολαβητές για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του ασφαλιστηρίου συμβολαίου

Για το νέο σχέδιο νόμου που εισάγει για πρώτη φορά την υποχρεωτική ασφάλιση στον κλάδο περιουσίας αλλά και για τη συνάντηση των φορέων της

Γιώργος Νίκος για 72 δόσεις: Το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ δεν ενεργοποιήθηκε ακόμη για όλους τους ΚΑΔ των διαμεσολαβητών – Αναμένεται παράταση ενός μήνα

Για την ένταξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έπειτα από παρέμβαση της ΠΟΑΔ στη ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε