Μαύρος Γάτος

Η μάχη των “Big Five” της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Οι αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά, αναδιαμορφώνοντας το «ασφαλιστικό τοπίο». Ο αιφνιδιασμός της Allianz με την Ευρωπαϊκή Πίστη ανατρέπει τις υπάρχουσες ισορροπίες, προκαλώντας σημαντικές ανακατατάξεις στη λίστα των ασφαλιστικών εταιρειών με τη μεγαλύτερη παραγωγή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2020, μετά την εξαγορά της MetLife, η ΝΝ πρωτοστατεί στη συνολική παραγωγή με το άθροισμα της παραγωγής των δύο εταιρειών να ξεπερνά τα 755 εκατ. ευρώ, αποκαθηλώνοντας την Εθνική Ασφαλιστική από την πρώτη θέση με 669,0 εκατ. ευρώ συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα.

Τη τρίτη θέση καταλαμβάνει η Eurolife FFH με συνολική παραγωγή 448,65 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρουσες προοπτικές παρουσιάζει και η Generali, έπειτα από την εξαγορά της ΑΧΑ, με τη συνολική παραγωγή τους να ανέρχεται στα 405,5 εκατ. ευρώ.

Μάχη προβλέπεται για την πέμπτη θέση, καθώς έπειτα από την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, το άθροισμα της συνολικής παραγωγής τους διαμορφώνεται στα 378 εκατ. ευρώ, σφίγγοντας τον κλοιό για την παρουσία της Interamerican στις “Big Five”, της οποίας η συνολική παραγωγή το 2020 ανήλθε στα 372 εκατ. ευρώ.

Όσοι δραστηριοποιούνται στον ασφαλιστικό κλάδο γνωρίζουν ότι δεν είναι λίγες οι εταιρείες-στόχοι, τις οποίες εξετάζουν ενδελεχώς οι κύριοι παίκτες της αγοράς. Τα ταχύτερα αντανακλαστικά αλλά και η πιο γενναιόδωρη προσφορά θα κρίνουν εν τέλει το ποιος θα επικρατήσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια συγκεκριμένων εταιρειών πρόκειται να επιβάλλει νέους κανόνες στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία αλλά και στο χώρο της διαμεσολάβησης.

Δημοσιογραφικό Τμήμα insuranceforum.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Σάλος απο τις ασυναρτησίες του τρομπέτα Ζαραλίκα για τις ασφαλιστικές εταιρείες!

Σάλος από τις ασυναρτησίες του Χριστόφορου Ζαραλίκα – γνωστού τρομπέτα του διαδικτύου – για τις ασφαλιστικές εταιρειες! Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει από