Ηλίας Τσολάκης για το νομοσχέδιο περί υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων: Η πολιτεία πρέπει να βάλει στο παιχνίδι τους διαμεσολαβητές για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του ασφαλιστηρίου συμβολαίου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Σε συνομιλία που είχε το insurance-eea.gr με τον κ. Τσολάκη  ανέφερε ότι οι καταγγελίες που φθάνουν στην ΠΟΑΔ πληθαίνουν και δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και διόγκωση του φαινομένου.

Για το νέο σχέδιο νόμου που εισάγει για πρώτη φορά την υποχρεωτική ασφάλιση στον κλάδο περιουσίας αλλά και για τη συνάντηση των φορέων της διαμεσολάβησης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα μίλησε ο Ηλίας Τσολάκης, Πρόεδρος της ΠΟΑΔ και της ΕΑΔΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αριστείδη Βασιλειάδη και στην εκπομπή Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσολάκης ήταν κοινή απόφαση των μελών της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος να απευθυνθούν στον κ. Κώστα Σκρέκα για το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση, επισημαίνοντάς του ορισμένα στρεβλά σημεία στην εισήγηση περί της υποχρεωτικής ασφάλισης των νεόδμητων κτιρίων σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.

Βασική επιθυμία της ΕΑΔΕ, την οποία και προώθησε στον Υπουργό, είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης στο σύνολο των ακινήτων, καθώς βάσει του νόμου των μεγάλων αριθμών η επιλογή αυτή θα επέφερε μείωση στην τιμή του ασφαλίστρου, συμβαδίζοντας με την πρωτόλεια ιδέα της ασφάλισης, εξηγεί ο κ. Τσολάκης.

“Το ασφάλιστρο θα ήταν στο θεό και οι ασφαλιστικές εταιρείες σίγουρα θα στρέφονταν με την καλή έννοια κατά των αστικών ακινήτων, καθώς για να μπορέσουν να προσφέρουν μια σίγουρη αποζημίωση στο ακίνητο που θα ασφάλιζαν θα ανέβαζαν τη τιμή των ασφαλίστρων. Με τον τρόπο αυτό θα απομακρυνόμασταν από από την έννοια της ασφάλισης.”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσολάκης.

“Αυτό ήταν και αίτημά μας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Μάλιστα προσπαθήσαμε να του δώσουμε να καταλάβει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση το κέρδος τόσο της κυβέρνησης, όσο και της πολιτείας έναντι αυτού του νόμου θα ήτανε πολλαπλό. Θα σταματούσε το ελληνικό δημόσιο να χρεώνεται με επιδόματα και θα σταματούσε να απολογείται όταν όλα τα ακίνητα στην Ελλάδα θα είναι ασφαλισμένα.”

Άλλη μια πρόταση που κατατέθηκε στον κ. Σκρέκα ήταν η άμεση εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το 2025. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσολάκης, αν από σήμερα κιόλας το κράτος επιδοτήσει τα ήδη ασφαλισμένα ακίνητα στην ελληνική επικράτεια με μια έκπτωση από το φόρο ακινήτου, τότε θα δούμε μέχρι το 2025 πολλούς Έλληνες να ασφαλίζονται πριν ακόμη την έναρξη της τροπολογίας αυτής.

Ασφαλώς, η συμμετοχή των διαμεσολαβητών στην όλη προσπάθεια για την καθοδήγηση των πολιτών αλλά και την ενίσχυση της ασφαλιστικής τους συνείδησης είναι κομβικής σημασίας, γεγονός το οποίο υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της διαμεσολάβησης στην συνάντησή τους με τον Υπουργό .

“Η πολιτεία πρέπει να βάλει στο παιχνίδι όλους τους Έλληνες διαμεσολαβητές γιατί το να ασφαλιστεί  κάποιος για να πάρει ηλεκτροδότηση το ακίνητο του είναι πολύ εύκολο. Το θέμα είναι ποιος θα κάνει service από εκεί και πέρα το συμβόλαιο, ποιος θα το εισπράξει, ποιος θα ασχοληθεί με τη διατηρησιμότητα του συμβολαίου; Μα φυσικά ο Έλληνας ασφαλιστής.“, σημειώνει ο κ. Τσολάκης.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΑΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της εν λόγω συνάντησης, τονίζοντας ότι οι κρατικές αρχές έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις επισημάνσεις αυτές, ενώ είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας εισάγεται νόμος για την επέκταση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης στον κλάδο περιουσίας.

Πηγή: insuranceforum.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν