Mάριος Θεμιστοκλέους: Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να συμπορευθεί με την ιδιωτική ασφάλιση την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείο Υγείας στην ομιλία του στο 34th Thessaloniki Insurance Conference, μίλησε για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στον κλάδο της υγείας, ενώ υπογράμμισε την επιτυχημένη πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας αλλά και τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος υγείας.

Όπως τονίζει στο λόγο του ο κ. Θεμιστοκλέους, ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, παρά την εκ πρώτης όψεως ανταγωνιστικής τους φύσης μπορούν και είναι σημαντικό να έχουν μια εξαιρετική συνεργασία, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσεων, όπως η περιπέτεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να έχουν μια εξαιρετική συνεργασία. Εμείς σαν Υπουργείο Υγείας δεν είμαστε μόνο δημόσιο, θα πρέπει να είμαστε και δημόσιο και ιδιωτικό. Η πανδημία δημιούργησε υποχρεώσεις, γιατί αποκάλυψε αδυναμίες. Αδυναμίες που γνωρίζαμε αλλά και αδυναμίες που κρίθηκαν εξαιρετικά σημαντικές, όταν δέχθηκε πίεση το σύστημα υγείας.”

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό το να καταφέρουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στα νοσοκομεία μας και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ειδικά σε περιοχές όπου οι δημόσιες μορφές κυριαρχούν. Φανταστείτε να μπορεί είτε με τη μορφή συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, είτε με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ο πολίτης να λαμβάνει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό του ασφαλιστήριο και στο δημόσιο τομέα. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην πατρίδα μας πρέπει να αλλάξει.”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή αυτή στην παροχή υπηρεσιών υγείας, σίγουρα θα επηρεάσει το δικό σας κλάδο. Πρέπει να είμαστε μαζί την επόμενη ημέρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σίγουρα στην επόμενη ημέρα θα πρέπει να συμπορευθούμε.”

Σχολιάζοντας την πορεία του προγράμματος ελευθερίας, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι βρισκόμαστε αισίως στο τέλος της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποκομίσουμε σημαντικά μαθήματα για το μέλλον.

Πλέον βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είχαμε με μεγάλη επιτυχία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με ένα μέσο όρο που είναι κοντά σε αυτόν της Ε.Ε. και δεύτερον διότι έχουμε μια μετάλλαξη με πολύ χαμηλότερη μεταδοτικότητα.

“Καταφέραμε να παρέχουμε περίθαλψη υψηλής ποιότητας και υπηρεσίες που οι Έλληνες πολίτες δεν ήταν συνηθισμένοι να λαμβάνουν, και μιλάω φυσικά για τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό γιατί εμείς, ένας οργανισμός του δημοσίου σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα εστιασμένο στο customer experience και πετύχαμε μια ισότιμη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια.”

Αναφερόμενος στο ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγείας αλλά και στα ταχύτατα αντανακλαστικά που υπέδειξε ο κρατικός μηχανισμός ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε ως παρακαταθήκη το ψηφιακό σύστημα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη στήριξη του προγράμματος εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι το σύστημα αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά από τον ασφαλιστικό κλάδο. Παράλληλα, τονίζει ότι επόμενος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης για την υγεία των πολιτών, με το πρόγραμμα κατά του καρκίνου του μαστού, το οποίο είναι αφιερωμένο και φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, να αποτελεί τον επόμενο στόχο του Υπουργείου.

 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν