Μοτοσικλετιστής έκανε σούζες, τράκαρε με μεθυσμένο οδηγό και έλαβε αποζημίωση 35.000 ευρώ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε σοβαρότατο ατύχημα θα μπορούσε να οδηγήσει η ασυνειδησία νεαρού οδηγού, ο οποίος οδηγούσε χωρίς άδεια και κράνος μηχανή μεγάλου κυβισμού κάνοντας “σούζες” σε κεντρικό δρόμο κατοικημένης περιοχής. Ο μοτοσικλετιστής ενεπλάκη σε τροχαίο με όχημα που οδηγούσε μεθυσμένος οδηγός, ο οποίος διέσχισε κάθετα το δρόμο στον οποίον κατευθυνόταν η μηχανή με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον οδηγό της.

Παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά του μοτοσικλετιστή θα μπορούσε να του αποφέρει βαρύτατα πρόστιμα, φαίνεται ότι στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς το δικαστήριο, αν και αναγνώρισε ότι ήταν συνυπαίτιος για το ατύχημα, αποφάσισε ότι το βάρος της ευθύνης βαραίνει περισσότερο τον μεθυσμένο οδηγό του ΙΧ, σε ποσοστό 70% έναντι 30% του μοτοσυκλετιστή, αναγνωρίζοντας τη προσφυγή και το αίτημά του για αποζημίωση ηθική βλάβης, ορίζοντας ως αποζημίωση το ποσό των 35.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η απόφαση:

«Παρά την συνυπαιτιότητά του, λόγω της σοβαρότητας και των συνεπειών του τραυματισμού του, όπως αυτά περιγράφηκαν, της πολύχρονης παραμονής του σε νοσηλευτικό ίδρυμα, του αριθμού των επεμβάσεων στις οποίες υποβλήθηκε και μάλιστα υπό πλήρη αναισθησία, του γεγονότος ότι η πλήρης αποθεραπεία του επήλθε τουλάχιστον τρία έτη μετά το ατύχημα, της σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας που υπέστη, και της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των μερών (…) πρέπει να του επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη το δίκαιο και εύλογο ποσό των 35.000,00 ευρώ».

Κομβικό ρόλο στην εν λόγω απόφαση έπαιξε το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε στο αίμα του οδηγού μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, γεγονός που όπως αναφέρει η απόφαση «συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι αυτός δεν ακινητοποίησε το όχημα του ως όφειλε, ή πάντως δεν ενήργησε τον δέοντα έλεγχο, όπως θα έκανε ο μέσος συνετός και νηφάλιος οδηγός, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθεί εγκαίρως τη μοτοσικλέτα», προσθέτοντας ότι ο οδηγός του ΙΧ «ευθύνεται καθότι δεν ακινητοποίησε ως όφειλε το όχημα του πριν από την ρυθμιστική πινακίδα ΣΤΟΠ, ώστε να παραχωρήσει προτεραιότητα στα κινούμενα επί της διασταυρούμενης οδού οχήματα.»

Μάλιστα το δικαστήριο απεφάνθει ότι οι σούζες του οδηγού 200 μέτρα πριν από το σημείο της σύγκρουσης δεν σχετίζονται με το ατύχημα.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο