Ν. Μακρόπουλος: Χωρίς τους διαμεσολαβούντες δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης – Ενισχύουμε την παρουσία μας στην Β. Ελλάδα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Για τις προκλήσεις και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για τον ασφαλιστικό κλάδο μετά το τέλος της πανδημίας μίλησε ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, CEO Ευρώπη Ασφαλιστική, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία που παραχώρησε στο 34th Thessaloniki Insurance Conference, κατά τη διάρκεια της οποία μοιράστηκε μαζί μας τις εκτιμήσεις του για την επόμενη ημέρα στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και στο χώρο της διαμεσολάβησης.

Το τοπίο αλλάζει συνεχώς – Αλλαγές μεριδίων, τόσο σε ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και στους διαμεσολαβούντες

Όπως εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος, η meta-Covid εποχή συνοδεύεται από πλήθος ανακατατάξεων στην αγορά, προμηνύοντας ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια, γεγονός το οποίο θα επιφέρει αύξηση στον κύκλο των εργασιών του ασφαλιστικού κλάδου.

«Είμαστε στην εκκίνηση μιας διαφορετικής από το παρελθόν εποχής για τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτόνομα αυτοκίνητα, αυτοματισμοί, ρομπότ, υψηλή τεχνολογία, εκδρομές στο διάστημα. Πιστεύω ότι οι διαμεσολαβητές και οι ασφαλιστικές εταιρείες είμαστε εδώ για την προστασία τους. Ο κλάδος μας άντεξε τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, τόσο κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης, όσο και κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τη ραγδαία αύξηση των φαινόμενων των φυσικών καταστροφών.», επισημαίνει στον λόγο του ο κ. Μακρόπουλος.

«Προκύπτουν συνεχώς ανακατατάξεις. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πολλές συγχωνεύσεις, πολλές εξαγορές εταιρειών. Νέα ασφαλιστικά και επιχειρηματικά σχήματα δημιουργούνται. Είδαμε αλλαγές στρατηγικών σχεδίων. Το τοπίο αλλάζει συνεχώς, ανακατανομές, επανασχεδιασμός του χάρτη, αλλαγές μεριδίων, τόσο σε ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και στους διαμεσολαβούντες. Πρωταγωνιστής σε όλα αυτά είναι η τεχνολογία. Το τοπίο που διαμορφώνεται σήμερα έχει το χαρακτηριστικό της έντονης μεταβλητότητος.»

Ν. Μακρόπουλος: Χωρίς τους διαμεσολαβούντες δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης - Ενισχύουμε την παρουσία μας στην Β. Ελλάδα

Θα δούμε αυξήσεις στα ασφάλιστρα στον κλάδο περιουσίας

Ένα από τα κύρια ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική βιομηχανία είναι ασφαλώς η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι φυσικές καταστροφές που αυτή συνεπάγεται. Ο κ. Μακρόπουλος στο λόγο του επισημαίνει ότι η αύξηση των φυσικών καταστροφών θα έχει αντίκτυπο στο κόστος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στον κλάδο περιουσίας, ως αποτέλεσμα και των μεγάλων αποζημιώσεων που καλούνται να καταβάλουν οι αντασφαλιστικοί όμιλοι. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ένα μείζον θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Αντασφαλιστές και ασφαλιστές καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τα δεδομένα, το ρίσκο και τη θέση μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα στη Γερμανία και στο Βέλγιο οι καταστροφές μόνο από τις πλημμύρες ξεπέρασαν τα 25 δις ευρώ.

Καταλαβαίνετε ότι κατά συνέπεια τα ασφάλιστρα στον κλάδο περιουσίας και ειδικά στις καλύψεις των κινδύνων από φυσικά φαινόμενα θα αυξηθούν σημαντικά και οι αντασφαλιστές θα αυξήσουν τα rates και τις απαλλαγές λόγω των μεγάλων αποζημιώσεων.»

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζουν και στηρίζονται από τη τεχνολογία

Σχολιάζοντας την εισβολή των τεχνολογικών μέσων στη ζωή μας και την ευρεία χρήση τους στην ασφαλιστική αγορά, ο κ. Μακρόπουλος δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζουν και στηρίζονται από τα τεχνολογικά εργαλεία, υπογραμμίζοντας ότι και οι επαγγελματίες της διαμεσολάβησης θα πρέπει να μυηθούν και να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και οι διαμεσολαβούντες για να επιβιώσουν πρέπει να γίνουν paperless ειδάλλως δεν θα καταφέρουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζουν και στηρίζονται από τη τεχνολογία, η οποία έχει εισβάλει σε μεγάλο βαθμό στις εργασίες μας, αλλάζοντας τα δεδομένα. Τόσο οι διαμεσολαβούντες όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να μεριμνήσουν και επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους. Είμαστε πλέον τεχνολογικές εταιρείες που ασχολούνται με τις ασφάλειες. Ένας αγώνας χωρίς τέλος για την εφαρμογή του digitalization στο οποίο εκπαιδεύονται τόσο οι συνεργάτες, οι διαμεσολαβητές, όσο και οι συνεργάτες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαμεσολαβούντες για να επιβιώσουν πρέπει να γίνουν paperless ειδάλλως δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό.»

Ν. Μακρόπουλος: Χωρίς τους διαμεσολαβούντες δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης - Ενισχύουμε την παρουσία μας στην Β. Ελλάδα

Χωρίς τους διαμεσολαβούντες δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης

Αναφερόμενος στο χώρο της διαμεσολάβησης, ο κ. Μακρόπουλος τονίζει ότι οι διαμεσολαβούντες αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, γεγονός το οποίο αποτελεί άλλωστε μια από τις πάγιες θέσεις της Ευρώπης Ασφαλιστικής. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου, προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή τους, θα πρέπει να εντάξουν στον κύκλο των δραστηριοτήτων τους νέα εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών. Όπως επισημαίνει στο λόγο του:

«Η εποχή που έρχεται φέρει μεγάλες ανακατατάξεις και στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Είναι ο κλάδος αιχμής για την ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης. Προσωπικά, πιστεύω ότι χωρίς τους διαμεσολαβούντες δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι διαμεσολαβούντες καλούνται με τη σειρά τους να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις, να τις υιοθετήσουν και να ενσωματώσουν την τεχνολογία και τη διαρκή εκπαίδευση στην καθημερινότητά τους.»

«Πρέπει γρήγορα οι επαγγελματίες να επεκταθούν και σε νέες ασφαλίσεις, σε εξειδικευμένα προϊόντα. Ένας κλάδος που θα αναπτυχθεί πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια είναι ο κλάδος της αστικής ευθύνης. Ακούμε καθημερινά για συμβόλαια cyber για συμβόλαια DNO, τα οποία θα παρουσιάσουν μεγάλη ανάπτυξη. Οι διαμεσολαβητές, που το μεγαλύτερο ποσό της παραγωγής τους προέρχεται από τον κλάδο αυτοκινήτων, κινδυνεύουν από τις εξελίξεις να βρεθούν στις παρυφές της παραγωγής, γιατί τα αυτοκίνητα θα ασφαλίζονται με ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης από τον κατασκευαστή, ο οποίος θα ασφαλίζει ομαδικά τα οχήματα που θα παράγει.»

Κλείνοντας το λόγο του ο κ. Μακρόπουλος, έθεσε ένα στόχο για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Την ενίσχυση της θέσης στην ελληνική κοινωνία, τονίζοντας την ανάγκη για μια εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτεία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη Ασφαλιστική σκοπεύει να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στην Θεσσαλονίκη, έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάπτυξης αποκλειστικά για την Β. Ελλάδα.

«Η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική κοινωνία είναι καθηλωμένη και δεν μπορεί να ξεφύγει από το 2% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η Αγγλία και η Ελβετία έχει ποσοστά πάνω από 10%. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτεία η οποία πρέπει άμεσα, γιατί έχει καθυστερήσει πάρα πολύ να δώσει ουσιαστικά κίνητρα προς όφελος της οικονομίας.»

«Η Ευρώπη ασφαλιστική έχει ένα ισχυρό brand name. Είναι μια εταιρεία με μακροχρόνια ιστορία και προσφορά στον ασφαλιστικό χώρο, μια εταιρεία πολύ ευέλικτη, έχει καθιερωθεί ως boutique εταιρεία και επιμένει να στηρίζει το πιο αξιόπιστο και συνάμα δυναμικό brand name που επί πολλά χρόνια διαμορφώνει με αφοσίωση, μεθοδικότητα και συνέπεια στην ασφαλιστική αγορά. Για τα επόμενα έτη οι προοπτικές είναι μεγάλες για την Ευρώπη Ασφαλιστική και υπάρχει σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Β. Ελλάδα. Αναδιοργανώνουμε τα ιδιόκτητα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη και προχωράμε σε εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης για όλη την Β. Ελλάδα».

Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Μακρόπουλου στο video που ακολουθεί

 

 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο