Ο Γ. Πετσαλάκης απαντά στον Γ. Περιστέρη σχετικά με το ποια Εθνική Ασφαλιστική θέλουν οι εργαζόμενοι στην εταιρία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με αφορμή  άρθρο του Γιάννη Περιστέρη στο nextdeal.gr με θέμα «Ένα σχόλιο για το μετοχικό μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον αναλογιστή Γιάννη Περιστέρη», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Ασφαλιστικής, Γιάννης Πετσαλάκης προέβη στην εξής τοποθέτηση:

“Στο χθεσινό άρθρο του ο κος Περιστέρης με θέμα «Ένα σχόλιο για το μετοχικό μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον αναλογιστή Γιάννη Περιστέρη» καλύπτει αρκετά θέματα και ερωτήματα αναφορικά με την επιχειρούμενη από πλευράς ΕΤΕ πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ας τα δούμε ένα – ένα:

Σχόλιο 1: «Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η ΕΤΕ χρειάζεται κρατική βοήθεια συγκεκριμένου ύψους (άραγε γιατί?), την ο οποία ή θα καλύψουν οι Έλληνες φορολογούμενοι ή ο αγοραστής του 80% των μετοχών της ΑΕΕΓΑ Η ΕΘΝΙΚΗ.»

Λάθος. Δεν μιλάμε για το παρόν. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής περιλαμβάνεται στην συμφωνία Ελληνικής Κυβέρνησης και ΕΤΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014 και 2015 σαν δέσμευση της ΕΤΕ για την κρατική βοήθεια που εισέπραξε η Τράπεζα για να μην καταρρεύσει. Τους λόγους που είχε φτάσει η ΕΤΕ και οι άλλες τράπεζες σε αυτή την κατάσταση νομίζω τους ξέρουμε όλοι και δεν είναι πιστεύω του παρόντος.

Σχόλιο 2: «Προφανώς οι εργαζόμενοι, δια του προέδρου του σωματείου τους και φίλου Γιάννη Πετσαλάκη, προτιμούν η Ασφαλιστική Εταιρία να παραμείνει υπό, έστω έμμεσο, κρατικό έλεγχο και σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού της Ελλάδος.»

Λάθος. Οι εργαζόμενοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε μια ισχυρή φερέγγυα ασφαλιστική εταιρία που θα σέβεται τους πελάτες της, τα δίκτυα πωλήσεων και τους εργαζόμενους και θα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία. Όσο για τον ή τους μετόχους της θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι φερέγγυοι (δείτε Exin), σοβαροί, με μακροπρόθεσμο στρατηγικό ορίζοντα και όχι ένα fund με μέσο χρόνο επένδυσης – αποεπένδυσης τα 6 χρόνια. Για το αν τον ρόλο αυτό μπορεί να τον παίξει το κράτος ή μια εταιρία με έμμεσο έλεγχο του κράτους έχουμε πολλές αμφιβολίες. Πάντως ποτέ στα 129 χρόνια της, η Εθνική Ασφαλιστική δεν έχει λάβει κρατική ενίσχυση.

Σχόλιο 3: «Όσον αφορά την ΕΤΕ, δεν γνωρίζω τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της εταιρίας στην οποία έχει αναθέσει την πώληση του 80% των μετοχών της ΑΕΕΓΑ Η ΕΘΝΙΚΗ, αλλά πολύ θα ήθελα να έχει κρατήσει για λογαριασμό της την δυνατότητα να ανεβάσει λίγο τον πήχη των προνομίων ανά μετοχή, αποκλειστικά και μόνο υπέρ μιας «σύμπραξης» σοβαρών επιχειρήσεων Ελληνικών συμφερόντων με επώνυμους ή ανώνυμους Έλληνες, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση η όποια «σύμπραξη» να εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για την αγορά του 80% των μετοχών της ΑΕΕΓΑ Η ΕΘΝΙΚΗ.»

Λάθος. Από όσο ξέρω δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως δέσμευση της ΕΤΕ για τον τρόπο διάθεσης του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επίσης από όσο γνωρίζω κανένα επενδυτικό σχήμα Ελλήνων (επώνυμων ή ανώνυμων) δεν έχει εκδηλώσει τόσα χρόνια το παραμικρό ενδιαφέρον για την Εταιρία.

Σχόλιο 4: «Το σίριαλ της πώλησης της ΑΕΕΓΑ Η ΕΘΝΙΚΗ όχι μόνο θα μακροημερεύσει αλλά και θα κακοφορμίσει σε βάρος της ασφαλιστικής εταιρίας, αν εντός της ΑΕΕΓΑ Η ΕΘΝΙΚΗ δεν υπάρξει γρήγορα μια στοιχειώδης «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των εργαζομένων της, των εκπροσώπων τους και των στελεχών της.»

Είναι γεγονός ότι οι συνεχόμενες απόπειρες πώλησης της Εταιρείας μας λειτουργούν εις βάρος της εικόνας της στο καταναλωτικό κοινό και αυτό κυρίως εξαιτίας της απόοφασης, της διαδικασίας, της αδιαφάνειας και των συμβούλων, που επέλεξε η ΕΤΕ.

Πάντως, στην Εταιρία μας υπάρχουν σε ισχύ τόσο Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όσο και Κανονισμός Εργασίας, πολύ πιο ουσιαστικοί από οποιαδήποτε «συμφωνία κυρίων». Η προσπάθεια πώλησης δεν αφορά την Διοίκηση ή τους εργαζόμενους αλλά αποτελεί αποκλειστικά θέμα της ΕΤΕ και των δεσμεύσεων που η ίδια έχει λάβει έναντι της DG Comp.

Σχόλιο 5: «Γράφοντας την παραπάνω παράγραφο το μυαλό μου πήγε αυτόματα στα μαθηματικά αποθέματα των προγραμμάτων «καθορισμένων παροχών» και «καθορισμένων εισφορών» υπέρ των εργαζομένων και στο ενδεχόμενο μετατροπής όλων των ατομικών μερίδων τους από ευρώ σε μετοχές της ΑΕΕΓΑ Η ΕΘΝΙΚΗ.»

Τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης που συμμετέχουν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και ο εργοδότης, όπως συμβαίνει σε πολλές εταιρίες αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των εργαζόμενων που λαμβάνονται κατά την αποχώρησή τους από την Εταιρία και δεν γίνεται να διατεθούν για συμμετοχή σε μετοχικό κεφάλαιο.

Συνοψίζοντας οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής παραμένουν σταθεροί στην εξυπηρέτηση των δικτύων πώλησης και των ασφαλισμένων της και καθημερινά, παρά τις εδώ και χρόνια προσπάθειες πώλησης της Εταιρίας δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να κρατήσουν την Εταιρία στην πρώτη θέση της ασφαλιστικής αγοράς.”

πηγή: www.nextdeal.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Τί είναι τελικά η τεχνητή νοημοσύνη και τι ρόλο παίζει στην κυβερνοασφάλεια

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες την τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμα και οι ομάδες που υπερασπίζονται την ασφάλειά μας στην κυβερνοασφάλεια;

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν