P. Donnet: Η Generali έχει μια ανεξάρτητη ομάδα διαχείρισης που δεν επιδιώκει τα συμφέροντα κανενός συγκεκριμένου μετόχου – Διαθέτουμε 3 δισ. ευρώ για συγχωνεύσεις και εξαγορές μέχρι το 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο επικεφαλής του ιταλικού ασφαλιστικού κολοσσού Generali επιμένει ότι δεν θα «αποσπαστεί» από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παρά τις πιέσεις των δισεκατομμυριούχων μετόχων της 

Η Generali παρουσίασε σήμερα τη στρατηγική της, τονίζοντας ότι πρόκειται το επόμενο διάστημα να επικεντρωθεί σε σημαντικές επενδύσεις. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Philippe Donnet αποκάλυψε ότι η ιταλική ασφαλιστική εταιρεία πρόκειται να διαθέσει έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα των ασφαλίσεων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που θα διαρκέσει έως το 2024.

Παράλληλα, ο CEO της Generali, θέλοντας να δώσει ένα τέλος στην έντονη φημολογία περί της διαμάχης μεταξύ των μετόχων του ομίλου αλλά και στα σενάρια που τον θέλουν να αποχωρεί από την θέση του Διευθύνοντος συμβούλου λόγω πιέσεων που δέχεται από τους Francesco Gaetano Caltagirone και ο Leonardo Del Vecchio, υπογράμμισε ότι η ομάδα διαχείρισης είναι προσηλωμένη στους στόχους της και δεν τίποτα δεν αποσπά την προσοχή της. Ειδικότερα δηλώνει:

«Η διοικητική ομάδα είναι πλήρως επικεντρωμένη στο να κάνουμε αυτό που πρέπει προς το συμφέρον όλων των μετόχων. Η Generali έχει μια ανεξάρτητη ομάδα διαχείρισης που δεν επιδιώκει τα συμφέροντα κανενός συγκεκριμένου μετόχου.»

Η νέα στρατηγικής του ομίλου θα αποτελέσει το κλειδί για το εάν η διοίκηση της Generali θα μπορέσει να διατηρήσει άλλους επενδυτές πριν από την ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην ετήσια συνέλευση των μετόχων του επόμενου έτους.

Η διαμάχη

Οι δύο Ιταλοί δισεκατομμυριούχοι που αμφισβητούν την επί δεκαετίες κυριαρχία της Mediobanca SpA στην Assicurazioni Generali SpA επιθυμούν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας να επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ανοίγοντας τα χαρτιά τους λίγο πριν από το μεγάλο διοικητικό συμβούλιο της άνοιξης κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθεί ποιος θα αναλάβει τη θέση του CEO.

Ο μεγιστάνας στον κλάδο των κατασκευών Francesco Gaetano Caltagirone και ο Leonardo Del Vecchio, ο ιδρυτής του γίγαντα γυαλιών Luxottica, ετοιμάζουν ένα σχέδιο για τη Generali για να αντιμετωπίσει αυτό που παρουσιάζει σήμερα ο νυν διευθύνων σύμβουλος Philippe Donnet στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από την ενίσχυση της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, οι Caltagirone και Del Vecchio υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ενίσχυση του ρόλου της Banca Generali SpA στον όμιλο.

Οι δύο μεγιστάνες ενισχύουν το μερίδιό τους στη Generali εδώ και μήνες, με σκοπό να απομακρύνουν τον Donnet, ο οποίος είναι έτοιμος να λάβει το χρίσμα για την ανανέωση της θητείας του από το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο στις 29 Απριλίου. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν τη δική τους λίστα στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση για να αμφισβητήσουν τον Donnet αλλά και το τρέχον συμβούλιο που υποστηρίζεται από τη Mediobanca.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι ισχυρίζονται ότι η Generali, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας, έχει χάσει το δρόμο της υπό την εποπτεία της Mediobanca, υστερώντας σε σχέση με τους κύριους ευρωπαίους αντιπάλους της τα τελευταία 15 χρόνια. Έχοντας σύμμαχό τους την Fondazione Cassa di Risparmio di Torino, κατέχουν πλέον πάνω από το 15% της Generali, ποσοστό που ξεπερνά το 12,8% της Mediobanca.

Η Mediobanca αύξησε το μερίδιό της σε περισσότερο από 17% μέσω ενός μηχανισμού δανεισμού μετοχών τον Σεπτέμβριο, για να ανταποκριθεί στη δημιουργία μεριδίων από τους δισεκατομμυριούχους, προετοιμάζοντας τη μάχη ανανέωσης του διοικητικού συμβουλίου. Η νομιμότητα της μίσθωσης, η οποία θα λήξει αμέσως μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση, εξετάζεται από τη ρυθμιστική αρχή αγοράς της Ιταλίας Consob.

Νωρίτερα εκείνο τον μήνα, οι δύο δισεκατομμυριούχοι είχαν ανακοινώσει ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα σύμφωνο διαβουλεύσεων με τους μετόχους, με στόχο να συνεργαστούν προς μια «πιο κερδοφόρα και αποτελεσματική διαχείριση» της ασφαλιστικής εταιρείας. Το Fondazione CRT ενέκρινε αργότερα στο σύμφωνο.

Ο Caltagirone, αντιπρόεδρος της Generali, έχει παραπονεθεί εδώ και καιρό για τη στρατηγική της ασφαλιστικής εταιρείας και αρνήθηκε να εγκρίνει τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2020, μια συμβολική κίνηση που υπογράμμισε τη διαφωνία του με ορισμένα στελέχη.

Οι Del Vecchio και Caltagirone έχουν επίσης αυξήσει τα μερίδιά τους στη Mediobanca, σε περισσότερο από 19% και 3% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο Ντελ Βέκιο βλέπει τη δυνατότητα να επεκτείνει τη Generali σε έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη με ισχυρές ιταλικές ρίζες, ανέφεραν πέρυσι στο Bloomberg News άνθρωποι που γνωρίζουν την ύλη.

Η στρατηγική του Donnet

Οι δισεκατομμυριούχοι λένε ότι υπό την τρέχουσα διοίκηση, η Generali έχει παραχωρήσει έδαφος σε ευρωπαϊκούς ομολόγους, όπως η Allianz SE και η Axa SA .

Ισχυρίζονται επίσης ότι το συμβόλαιο εξαγοράς του ασφαλιστή ήταν πολύ δειλό και για αυτό ευθύνεται η Mediobanca. Για παράδειγμα, η Generali απέφυγε να υποβάλει προσφορές για ευκαιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τον μεγαλύτερο μέτοχό της. Η Generali αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων της Mediobanca.

Η αναμέτρηση έχει οριστεί για την ημέρα που ο Donnet παρουσιάζει το στρατηγικό του σχέδιο. Θα είναι σε θέση να επισημάνει το ρεκόρ του όσον αφορά την ενίσχυση της τιμής της μετοχής της Generali, τη μείωση του κόστους και την προώθηση της ψηφιοποίησης. Έχει επεκταθεί και σε πιο προσοδοφόρους τομείς προϊόντων, ενώ εδραιώνει την παρουσία της Generali στην εγχώρια αγορά της, εξαγοράζοντας τη μικρότερη ανταγωνιστική Societa Cattolica di Assicurazioni SpA .

Οι μετοχές της Generali έχουν κερδίσει περισσότερο από 60% από τότε που ο Donnet παρουσίασε το πρώτο του επιχειρηματικό σχέδιο τον Νοέμβριο του 2016, έναντι αύξησης 30% στην Allianz και 15% στην Axa SA.

 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν