Σε τελική ευθεία η υπόθεση της City Insurance! Ποιο θα είναι το μέλλον του ηγέτη της ρουμανικής ασφαλιστικής αγοράς;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εντός των επόμενων ημερών θα κριθεί το μέλλον της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ρουμανίας, με την ασφαλιστική αγορά να παρακολουθεί παγωμένη τις εξελίξεις της επιχείρησης διάσωσης του ασφαλιστικού κολοσσού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ρουμανική εποπτική αρχή ASF μέχρι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να δώσει τις τελικές της απαντήσεις για το μέλλον της εταιρείας, αναμένοντας την καταβολή των 150 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη διάσωση του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι εταιρεία είχε διορία έως την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου για την κεφαλαιοποίηση του παραπάνω ποσού, το οποίο ωστόσο δεν έχει πιστωθεί ακόμη στους λογαριασμούς της, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η εποπτική αρχή της Ρουμανίας σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε εχθές στην ιστοσελίδα της δηλώνει:

«Η Αρχή ενημερώθηκε από το Ταμείο Ασφαλισμένων Εγγυήσεων (FGA), με την ιδιότητα που έχει ως προσωρινός διαχειριστής της City Insurance SA, ότι έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2021, στις 24:00, στους λογαριασμούς δεν είχε κατατεθεί το ποσό από τον μέτοχο μειοψηφίας Ι3CP HOLDING BV, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι απαιτήσεις για την αποκατάσταση, εντός τριών μηνών, του επιπέδου των επιλέξιμων βασικών ιδίων κεφαλαίων που καλύπτουν την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR), σύμφωνα με την απόφαση ASF.

Το συμβούλιο της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας θα αναλύσει την πραγματική κατάσταση και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επενδυτικός όμιλος I3CP είχε δεσμευθεί με δημόσια ανακοίνωσή του στις 25 Αυγούστου να συμβάλλει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της City Insurance, ισχυριζόμενος ότι έχει εγγράψει μετοχές με συνολική αξία 150 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του:

«Το I3CP επιβεβαιώνει ότι στις 25 Αυγούστου 2021 έχει εγγράψει στο μετοχικό κεφάλαιο της City Insurance όλες τις μετοχές που εκδόθηκαν πρόσφατα σύμφωνα με την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων («EGMS») της 21ης Ιουλίου 2021.

Το I3CP συνεχίζει να συνεργάζεται με την ASF και τους συμβούλους της για να ολοκληρώσει στο εγγύς μέλλον τη διαδικασία έγκρισης των κανονιστικών ρυθμίσεων που συνεπάγεται την αλλαγή ελέγχου της εταιρείας.»

Παρά τη σύγχυση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πλήρης φάκελος της I3CP Holdings έχει κατατεθεί εδώ και 14 ημέρες στις ρουμανικές αρχές και πως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας έχει ήδη περάσει από ακρόαση. Μάλιστα ο νομικός σύμβουλος της I3CP Holdings, η Dentons Europe, έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου ο φάκελος του νέου επενδυτή να είναι πλήρης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος, με τις καθυστερήσεις να οφείλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αναφορικά με τις εγκρίσεις.

Προτεραιότητα για την εποπτική αρχή είναι η διάσωση του ασφαλιστικού κολοσσού, δεδομένου ότι απασχολεί 400 άτομα, ενώ αποτελεί μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της αγοράς, κατέχοντας το 17% των γενικών ασφαλίσεων της Ρουμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της City Insurance έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά, καθώς η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), έχοντας ασφαλισμένα μέχρι πρότινος 180.000 αυτοκίνητα στη χώρα μας. Επιπλέον, βασικοί μέτοχοι της I3CP Holdings είναι ο Ελληνοαμερικανός Πίτερ Άντριους, ομογενής επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος.

To εάν εν τέλει η εταιρεία καταφέρει να επιβιώσει θα γίνει γνωστό των επόμενων ημερών.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν