Σύμπραξη κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης: Κίνδυνοι και ευκαιρίες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Αριστείδη Βασιλειάδη, Γενικός Διευθυντής Insurance Innovation,

Το 2021 φτάνει στο τέλος του. Μια χρονιά που αρχικά μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη κανονικότητα, επιτρέποντάς μας να επανέλθουμε στις αγαπημένες μας συνήθειες με την ελπίδα της οριστικής μετάβασης στη μετά-Covid εποχή, αλλά που δυστυχώς στο τελείωμα της, δοκιμάζει ακόμα πιο σκληρά τη χώρα μας, καθώς και όλη την Ευρώπη.

Το “The Insurer”, πιστό στο ραντεβού του, βρίσκεται για ακόμη μία φορά στα χέρια σας, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την πλήρη και αντικειμενική σας ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πανδημίας, η ελληνική ασφαλιστική αγορά αναδιοργανώνει τις δυνάμεις της, εστιάζοντας στον κλάδο της ασφάλισης περιουσίας, αλλά και στις νέες αλλαγές που επιφέρει ο κλιματικός νόμος.

Αφενός, η κυβέρνηση ανοίγει για πρώτη φορά το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης στον κλάδο περιουσίας, ικανοποιώντας τις διεκδικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι χρόνια τώρα μέσω των συλλογικών τους δράσεων έχουν αναδείξει τη σημασία της πρόληψης και την ανάγκη ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης. Αφετέρου, το κράτος επεξεργάζεται μια ρύθμιση σταθμό για την ιδιωτική ασφάλιση, χωρίς τη συνδρομή των ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας και των επαγγελματιών του κλάδου. Η έλλειψη τεχνογνωσίας και εμπειρίας από πλευράς της πολιτείας θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ασφαλιστική βιομηχανία στην Ελλάδα, καθιστώντας αντιεπιστημονικά τα εκάστοτε πορίσματα, οδηγώντας σε αδιέξοδο τόσο τις εταιρείες, όσο και τους καταναλωτές.

Οι ειδικοί όροι περί ζωνών τρωτότητας και καθολικής ασφάλισης των οικημάτων στις εν λόγω περιοχές από το 2025 χρήζουν διευκρίνισης, ενώ σημαντικός παράγοντας στο όλο εγχείρημα αποτελεί και η κοστολόγησή της κάλυψης από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή γραμμή και να αποφευχθούν περιστατικά αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η σύμπραξη κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης καθιστά εκ πρώτης όψης το κλειδί για την καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα καταναλωτή. Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας στον κλάδο ασφάλισης περιουσίας σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο, όχι μόνο θα συνέβαλε στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την επανεκκίνηση της οικονομίας σε περιόδους κρίσεων, αλλά θα άνοιγε το δρόμο και για την ανάπτυξη των υπόλοιπων κλάδων της ιδιωτικής ασφάλισης, απελευθερώνοντας το κράτος από το ένα μεγάλο βάρος.

Το “The Insurer” μέσα από την ενεργό του παρουσία στη ΔΕΘ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, οι οποίες τοποθετήθηκαν για το ζήτημα της παροχής κινήτρων προς την ιδιωτική ασφάλιση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της σε περιόδους κρίσεων, εκφράζοντας παράλληλα τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Στο τεύχος Δεκεμβρίου έχουμε τη τιμή να υποδεχόμαστε τον κ. Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α., σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην οποία μας αποκαλύπτει πώς η INTERLIFE κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετατραπεί σε μια εταιρεία πρότυπο για την ελληνική αγορά και να αναπτυχθεί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στις επόμενες σελίδες ο κ. Βοτσαρίδης ανοίγει τα χαρτιά του και μοιράζεται μαζί μας τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους της εταιρείας, σχολιάζοντας παράλληλα το φαινόμενο του bancassurance, το ρόλο της διαμεσολάβησης στη σύγχρονη εποχή και την αύξηση των διαδικτυακών καναλιών διανομής.

Το “The Insurer” αποτελεί ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ένα πεδίο ελεύθερης έκφρασης για τους επαγγελματίες του κλάδου, μέσω του οποίου αναδεικνύονται οι προβληματισμοί αλλά και οι σκέψεις των ανθρώπων της διαμεσολάβησης. Εντός των επόμενων σελίδων θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε συνεντεύξεις και απόψεις από έμπειρα πρόσωπα της αγοράς, τα οποία σκιαγραφούν τη σύγχρονη πραγματικότητα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην χώρα μας, πάντα με άποψη και αντικειμενικότητα.

Καλή ανάγνωση και καλή χρονιά σε όλους!

Αναδημοσίευση από το έβδομο τεύχος του περιοδικού “The Insurer

Γίνε συνδρομητής ή ανανέωσε την συνδρομή σου εδώ

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο