Τ. Μαλγαρινός: Το myDATA ισχύει για όλα τα επαγγέλματα, συνεπώς και για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές! Αναγκαία η μηνιαία έκδοση των βεβαιώσεων των προμηθειών

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που θέτει η ΑΑΔΕ. Από την 1.1.2021 έχει ξεκινήσει η υποχρεωτική καταχώρηση των παραστατικών εσόδων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyData, η οποία αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά και όσους επαγγελματίες αμείβονται με μπλοκάκι.

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος, πολλές επιχειρήσεις, αλλά και κάποιοι κλάδοι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχουν μεταφέρει στις αρμόδιες αρχές της ΑΑΔΕ. Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εξαιτίας της έκδοσης των βεβαιώσεων προμηθειών, τις οποίες αργούν να λάβουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κ. Τηλέμαχος ΜαλγαρινόςAccounting & Financial Advisor της Business Forward μίλησε στο Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο και στον Αριστείδη Βασιλειάδη για τις λειτουργίες του myDATA που αφορούν τους επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου και μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής για την ορθή χρήση της πλατφόρμας.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαλγαρινός οι επαγγελματίες του κλάδου αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναφορικά με την έκδοση του παραστατικού εκκαθάρισης στο τέλος του έτους, το οποίο μάλιστα το λαμβάνουν πολλές φορές μέχρι και τον Μάρτιου το επόμενου έτους. Συνεπώς, τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη είτε η εκκαθάριση να πραγματοποιείται κάθε μήνα, είτε το τιμολόγιο που εκδίδει ο ασφαλιστής να αποτελεί και το παραστατικό το οποίο θα διαβιβάζει τα έσοδα στην πλατφόρμα του myData.

Θα πρέπει η εκκαθάριση πλέον να γίνεται σε μηνιαία βάση, νομίζω πως εκεί πάει το πράγμα, με αποτέλεσμα είτε το παραστατικό της εκκαθάρισης να γίνει μηνιαίο, είτε το τιμολόγιο που θα καλείται να εκδώσει ο ασφαλιστής να αποτελεί το παραστατικό το οποίο θα διαβιβάζει τις πωλήσεις, τα έσοδα στο myDATA. Μιλάμε για την προμήθεια της παραγωγής μας, με αποτέλεσμα αυτό να είναι και το έσοδό μας. Από εκεί και πέρα το κομμάτι των εξόδων είναι το εύκολο, γιατί για το κομμάτι των εξόδων δεν έχουμε κάποια υποχρέωση αυτή τη στιγμή που μιλάμε για το 2021. Υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει το 2022.

Πρέπει ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να αγοράσει ή να νοικιάσει μια εφαρμογή myData;

Παρά το γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά ή την ενοικίαση εφαρμογών myDATA, ο κ. Μαλγαρινός υποστηρίζει ότι δεν είναι σκόπιμη μια τέτοιου είδους επένδυση για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα e-timologio του υπουργείο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των επαγγελματιών του ασφαλιστικού κλάδου. Ειδικότερα αναφέρει:

Οι ασφαλιστές δεν έχουν λόγο αυτή τη στιγμή να αγοράσουν ένα λογισμικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που δεν χρειάζεται να εκδώσουν κάτι δεν υπάρχει και λόγος να αγοράσουν κάτι, το οποίο μπορούν άλλωστε να το αποκτήσουν ανά πάσα στιγμή.

Εξάλλου η ομάδα του myDATA έχει δημιουργήσει το e-τιμολόγιο, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση του ίδιου του Υπουργείου. Θέλει μια εξοικείωση και κάποια παραμετροποίηση και εκεί πρέπει να παρεμβαίνει ο λογιστής. Να κάνει τη σχετική παραμετροποίηση για να βάλει τους κωδικούς δραστηριότητας, να βάλει τους κωδικούς του my data και να κάνει μια στοιχειώδη υπόδειξη του τρόπου λειτουργίας για να μπορεί ο επαγγελματίας να το τρέξει.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δεν έχει κάποιο λόγο να το χρησιμοποιήσει αυτό από τη στιγμή που ισχύει το θέμα της εκκαθάρισης και δεν έχει λυθεί διαφορετικά. Βρισκόμαστε σε αναμονή.”

Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Αναφορικά με την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο πλαίσιο λειτουργίας που θέτει η ηλεκτρονική τιμολόγηση ο κ. Μαλγαρινός υπογραμμίζει ότι απαιτείται χρόνος, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν από πλευράς του υπουργείου.

To myDATA είναι ίσως η πιο ουσιώδης μεταρρύθμιση στις επιχειρήσεις και στη δουλειά μας, γιατί θα μας αλλάξει το τρόπο που λειτουργούμε και σκεφτόμαστε. Το κομμάτι αυτό αλλάζει ριζικά και η προσαρμογή θα πάρει χρόνο, η προσαρμογή δεν μπορεί να είναι τόσο άμεση όσο απαιτεί το υπουργείο γιατί υπάρχουν προβλήματα.

Πιστεύουμε ότι θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, γιατί αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υπάρχουν κυρώσεις, αλλά είπαν ότι από 1/1 θα υπάρξουν. Αυτό το βλέπω λίγο δύσκολο βέβαια, γιατί είναι μεγάλο το κομμάτι της αγοράς που δεν έχει προσαρμοστεί.

 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν