Μαύρος Γάτος

Τ. Μιχαλόπουλος: Τα μέλη της ΕΑΔΕ διατηρούν την ανεξαρτησία τους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΑΔ και της ΕΑΔΕ, κ. Τάκη Μιχαλόπουλου, στην εκπομπή Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο και στον Αριστείδη Βασιλειάδη. Ο νέος Πρόεδρος της ΕΑΔΕ μίλησε για τους λόγους ύπαρξης της ένωσης τα τελευταία 8 χρόνια, τις εναλλαγές στη δομή του διοικητικού της συμβουλίου και για το ζήτημα της ανεξαρτησίας των μελών της, διευκρινίζοντας τις λειτουργίες αλλά και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη λήψη των αποφάσεών της.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαλόπουλος η ΕΑΔΕ δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τα σωματεία από τα οποία αποτελείται, ενώ αναφερόμενος στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της διευκρινίζει ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι πρόεδροι των σωματείων που την αποτελούν και όχι τα διοικητικά συμβούλια.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

“Η ΕΑΔΕ ήτανε μία ιδέα που έγινε πραγματικότητα πριν χρόνια πριν 8-9 χρόνια, όταν ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου. Η ΕΑΔΕ είναι ένα συντονιστικό όργανο διαμεσολάβησης στο οποίο συμμετέχουν τα μεγάλα σωματεία. Πέρα από την ΠΟΑΔ που είναι πανελλήνια ομοσπονδία, υπάρχουν πανελλήνιοι σύνδεσμοι, όπως είναι ο ΠΣΑΣ και ο ΠΣΣΑΣ και ο ΣΕΜΑ, οι οποίοι έχουν μία πανελλήνια οντότητα και δυναμική. Αυτά τα τέσσερα βασικά σωματεία συν την ομοσπονδία πάντα, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα σωματεία αριθμητικά, αποτελούν την ΕΑΔΕ. Παλαιότερα τα σωματεία δεν είχαν τη δυναμική που έχουν τώρα, δεν είχαν αυτήν την εξωστρέφεια που έχουν τώρα που είναι πιο οργανωμένα, πιο δυναμικά βγαίνουν προς τα έξω, παίρνουν θέσεις, τις υποστηρίζουν τις αναρτούν και έχουν προβολή και από τα μέσα. Πριν από 15 χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ πιο γκρίζα και λιγότερο δυναμικά. Τα σωματεία απέκτησαν λοιπόν μία δυναμική και αυτό θα πρέπει να έχει κοινή συνισταμένη, να βγαίνει μία κοινή φωνή για να μην υπάρχει πολυνομία και χάνετε η μπάλα. Έτσι λοιπόν προέκυψε η ΕΑΔΕ, η οποία λειτουργεί με την εξής λογική, εναλλάσσονται σε σειρά όλοι οι συμμετέχοντες πρόεδροι σε όλες τις θέσεις, κυκλικά κάθε χρόνο χωρίς εκλογές. Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου συνεπώς δεν είναι αποτέλεσμα εκλογών αλλά αποτέλεσμα καταστατικού. Επίσης οι αποφάσεις παίρνονται ομόφωνα. Αν δεν συμφωνήσουν όλοι δεν βγαίνει προς τα έξω κάτι, αυτό είναι πολύ σημαντικό, υπάρχει μία ομοιομορφία,  η οποία όμως δημιουργεί μια ανάγκη συμφωνίας και συνένωσης των απόψεων δηλαδή από μόνη της δημιουργεί μία σύνθεση.

Σχολιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της ΕΑΔΕ ο κ. Μιχαλόπουλος τονίζει ότι δεν έχει τη πρόθεση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο τρόπος που λειτουργεί είναι αποδοτικός και κάνει καλό τη διαμεσολάβηση, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η ΕΑΔΕ βγήκε μπροστά  εκπροσωπώντας τα σωματεία που την αποτελούν.

“Οι πρόεδροι όλοι μαζί και διεκδικήσανε και καταθέσανε ενστάσεις και μίλησαν και συζήτησαν και διαπραγματεύτηκαν. Η λειτουργία θεωρώ ότι είναι θετική. Το ότι τα μέλη της δεν είναι αιρετά είναι μια ιδιαιτερότητα που της δίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Με τα υπόλοιπα μέλη δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, έχουμε διαφορές πάνω στην κουβέντα γιατί πάντα υπάρχουν διαφορές και διαφορετικά προσεγγίζουμε τέσσερις άνθρωποι ένα θέμα, ωστόσο στο τέλος καταβάλλουμε κάθε κοινή προσπάθεια ώστε να ομονοήσουμε γιατί αν δεν συμφωνήσουμε δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν θέλω να αλλάξω κάτι εγώ προσωπικά αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι η ΕΑΔΕ λειτουργεί όπως λειτουργεί με αυτόν τον συντονιστικό τρόπο και τα άλλα σωματεία που είναι αυτοτελή και αυτόφωτα και τα διοικητικά τους συμβούλια προέρχονται από εκλογές έχουν μια άλλη δυναμική.

Απαντώντας στις φωνές που κάνουν λόγο για άρση της ανεξαρτησία των μελών μέσω της συμμετοχής τους στην Ένωση ο κ. Μιχαλόπουλος διευκρινίζει ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα.

Όπως επισημαίνει: “Το μοναδικό σημείο που μπορεί να παρατηρηθεί μία διάσταση απόψεων είναι όταν κάποια στιγμή κάποιο σωματείο βλέπει ένα θέμα και θέλει να το αναδείξει, γιατί θεωρεί ότι είναι πρωτεύον, και επειδή ο χρονικός συντονισμός στην ΕΑΔΕ μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορος, βγαίνει και παίρνει θέση. Αυτό θα δημιουργούσε κάποιες μικροτριβές όμως δεν είναι κάτι περιοριστικό. Ο στόχος της ένωσης είναι κοινός και για αυτό καταλήγουμε σε μία κοινή γραμμή.

Ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ τόνισε στο λόγο του ότι η στήριξη της διαμεσολάβησης αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων της ένωσης το τελευταίο διάστημα, η οποία μέσω των δράσεών της αποσκοπεί στην στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου.

 

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Σάλος απο τις ασυναρτησίες του τρομπέτα Ζαραλίκα για τις ασφαλιστικές εταιρείες!

Σάλος από τις ασυναρτησίες του Χριστόφορου Ζαραλίκα – γνωστού τρομπέτα του διαδικτύου – για τις ασφαλιστικές εταιρειες! Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει από