Τα μελανά σημεία του σχεδίου νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών – Ποιες οι επισημάνσεις της ΕΑΕΕ στον Κώστα Σκρέκα;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην ασφαλιστική αγορά τους τελευταίους μήνες ο νέος κλιματικός νόμος, ο οποίος μεταξύ άλλων εισάγει για πρώτη φορά και επίσημα το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσίας στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων, γεγονός αναμφίβολα ενθαρρυντικό για το σύνολο του κλάδου. Υπό ποιες προϋποθέσεις ωστόσο;

Πολλά τα μελανά σημεία στο υπάρχον σχέδιο νόμου, τα οποία σύσσωμη η ασφαλιστική κοινότητα τρέχει να καλύψει, προσπάθεια η οποία την τελευταία εβδομάδα έχει αποφέρει καρπούς.

Ήδη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει αναπτύξει επαφές με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ενώ τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας κ. Ε. Μοάτσος και τη Γενική Διευθύντρια κα Μ. Αντωνάκη, είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον Υπουργό τις θέσεις της ΕΑΕΕ πάνω σε συγκεκριμένες διατάξεις με ιδιαίτερη έμφαση στο Άρθρο 19 (Ασφάλιση Κινδύνου από την Κλιματική Αλλαγή).

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ στη συζήτησή τους με τον κ. Σκρέκα υπογράμμισαν την αξία του νέου αυτού νομοσχεδίου για την κοινωνική ευημερία και την προστασία του κρατικού προϋπολογισμού έναντι απρόβλεπτων παραγόντων, όπως οι φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφαλιστική αγορά, αναγνωρίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για την επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης στον κλάδο περιουσίας, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες τροποποιήσεις που θα καθιστούν αποδοτική τη συγκεκριμένη διάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκρέκας πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση και με φορείς από το χώρο της διαμεσολάβησης, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη συμμετοχής των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην εν λόγω προσπάθεια, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης των καταναλωτών, όντας σε θέσει να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους και να τους καθοδηγήσουν σωστά στην επιλογή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους.

 

Τα “κενά” του άρθρου 19

Το άρθρο 19 αναφέρεται στην υποχρέωση ασφάλισης των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, θέτοντάς την ασφάλιση ως βασικό προαπαιτούμενο για την ηλεκτροδότησή τους. Η εν λόγω πρόβλεψη παρουσιάζει ασφαλώς αρκετά κενά, τα οποία επί της ουσίας αναιρούν κάθε προσπάθεια περί υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση περιουσίας.

-Επιλεκτική υποχρεωτικότητα

Η έλλειψη αποφασιστικότητας για τη στήριξη του νέου αυτού εγχειρήματος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το εν λόγω μέτρο δεν αφορά το σύνολο των οικοδομημάτων, αλλά κτίρια σε μεμονωμένες περιοχές, που εντάσσονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας. Επιπλέον, στη ρύθμιση εντάσσονται μόνο τις νεόδμητες κατοικίες από το 2025, αποκλείοντας έτσι τις υπάρχουσες κατοικίες στις ευάλωτες περιοχές.

Εάν η εν λόγω διάταξη τεθεί σε ισχύ όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, τα ασφάλιστρα θα είναι εξαιρετικά υψηλά, δεδομένου και του υψηλού κινδύνου κάλυψης, ενώ θα προέκυπταν προβλήματα και από πλευράς αντασφαλιστικής κάλυψης.

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ η διεύρυνση του εν λόγω μέτρου στο σύνολο της επικράτειας θα βοηθούσε ασφαλώς τις ασφαλιστικές εταιρείες στην κοστολόγηση των ασφαλίστρων, καθώς θα μπορούσε να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος για τους καταναλωτές, καθιστώντας λειτουργική την εν λόγω πρόβλεψη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ασφαλώς ότι η λογική της ασφάλισης είναι η κάλυψη κινδύνων που θεωρούνται αβέβαιοι. Το εν λόγω μέτρο ωστόσο υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν τον κίνδυνο και το βάρος των αποζημιώσεων σε περιοχές όπου είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν καταστροφές. Συνεπώς, επί της ουσίας αντιφάσκει με την βασική ιδέα της ασφαλιστικής κάλυψης.

Έλλειψη μέριμνας για την ορθή εφαρμογή των νέων μέτρων

Άλλη μια σημαντική επισήμανση της ΕΑΕΕ είναι το ζήτημα του ελέγχου της εφαρμογής της νέας διάταξης.

Είναι πολύ πιθανόν οι ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι θα πρέπει να υποβάλλουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της κατοικίας τους για την ηλεκτροδότηση της, να ασφαλίζουν την περιουσία τους για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να μην ανανεώνουν το συμβόλαιό τους, αφήνοντας τις κατοικίες τους ανασφάλιστες.

Στη συνομιλία τους με τον Υπουργό, οι εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ επισήμαναν ότι η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τα εν λόγω περιστατικά, διασφαλίζοντας ότι οι κατοικίες θα παραμένουν ασφαλισμένες.

-Πρόβλεψη για σεισμούς

Βάσει της προωθούμενης διάταξης, προβλέπεται η παροχή αποζημιώσεων για ακραία φαινόμενα που προκύπτουν στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής όπως οι θεομηνίες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνεται ο κίνδυνος του σεισμού.

Ιδιαίτερα σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, οι σεισμοί αποτελούν έναν κίνδυνο ο οποίος θα πρέπει να ενταχθεί στο νέο αυτό πλαίσιο.

Μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΕΑΕΕ, ο Υπουργός έχει αντιληφθεί ότι οι εν λόγω διατάξεις χρήζουν επανεξέτασης. Το εάν εν τέλει θα ληφθούν υπόψη οι εν λόγω επισημάνσεις θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι αισιόδοξα για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Αναδημοσίευση: insuranceforum.gr

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Τί είναι τελικά η τεχνητή νοημοσύνη και τι ρόλο παίζει στην κυβερνοασφάλεια

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες την τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμα και οι ομάδες που υπερασπίζονται την ασφάλειά μας στην κυβερνοασφάλεια;

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν