Θα περάσει το νομοσχέδιο για το ψηφιακό ευρώ;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις για το εάν θα κάνει το επόμενο βήμα για ένα «ψηφιακό ευρώ» τη Τετάρτη, εκκινώντας τις διαδικασίες διερεύνησης του έργου.

Η κίνηση αυτή προέκυψε καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιταχύνει τη μετατόπιση από τα μετρητά στα ψηφιακά νομίσματα, δεδομένου ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την άνοδο των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin.

Ένα ψηφιακό ευρώ, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα ονομάζεται «e-euro», θα αποτελεί μια ηλεκτρονική έκδοση χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ.

Θα επιτρέψει για πρώτη φορά σε ιδιώτες (και εταιρείες) να έχουν καταθέσεις απευθείας στην ΕΚΤ, καθιστώντας το τρόπο αυτό ασφαλέστερο από τις εμπορικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ δεσμεύθηκε ότι κάθε μελλοντικό ψηφιακό ευρώ θα είναι “ένας γρήγορος, εύκολος και ασφαλής τρόπος” για την πραγματοποίηση πληρωμών. Η υπηρεσία θα είναι δωρεάν και οι πληρωμές θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται με κάρτα ή smartphone.

Αυτό θα επέτρεπε στο ίδρυμα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως οι Visa και Mastercard ή υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών όπως το PayPal, τομείς στους οποίους δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη οι ισχυροί Ευρωπαίοι παίκτες.

Ένα ψηφιακό ευρώ “θα συμπληρώνει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαθιστά”, επισημαίνει η ΕΚΤ, η οποία εξετάζει ποια τεχνολογία είναι η πλέον κατάλληλη για την ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν