Τι γνώμη έχουν οι νέοι επιστήμονες για την ασφαλιστική αγορά; Η μεγάλη έρευνα του insuranceforum.gr σε συνεργασία με το Finance Club UoM

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η συζήτηση για την ανανέωση και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ασφαλιστικής αγοράς, μέσω της συμμετοχής και της δραστηριοποίησης νέων επιστημόνων στον κλάδο, μονοπωλεί το ενδιαφέρον της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, η οποία κατά βάση απαρτίζεται από επαγγελματίες άνω των σαράντα ετών.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες επιδιώκουν τη συνεργασία τους με νέους ανθρώπους, οι οποίοι αφενός μπορούν να διαχειριστούν τα νέα ψηφιακά μέσα, ακολουθώντας τον παλμό των εξελίξεων στην ασφαλιστική αγορά, και αφετέρου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επέκταση του υπάρχοντος καταναλωτικού κοινού, κινητοποιώντας μικρότερες και οικονομικά παραγωγικές ηλικιακές ομάδες.

Ποια είναι ωστόσο η άποψη των νέων για την ασφαλιστική αγορά; Κατά πόσο είναι ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες της ασφαλιστικής βιομηχανίας; Υπάρχουν οι κατάλληλες προοπτικές για την απασχόληση των νέων στον κλάδο και κατά πόσο θα ήταν δεκτικοί στην ιδέα της δραστηριοποίησής τουw στην ασφαλιστική αγορά;

Το insuranceforum.gr σε συνεργασία με το Finance Club UoM πραγματοποίησε μια έρευνα που δίνει τις ανάλογες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, βασισμένη σε ένα δείγμα φοιτητών από τις οικονομικές σχολές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτυπώνοντας την άποψη των νέων για την ασφαλιστική αγορά και τις μελλοντικές προοπτικές της.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι νέοι στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την ασφαλιστική αγορά, καθώς σχεδόν το 43% των συμμετεχόντων σε αντίστοιχο ερώτημα απάντησαν ότι γνωρίζουν ελάχιστα για τον ασφαλιστικό κλάδο. Ωστόσο, οι φοιτητές οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για την ασφαλιστική βιομηχανία αναφέρουν ως ιδιαίτερα γνωρίσματά της τον ανταγωνισμό, το διευρυμένο πεδίο των δραστηριοτήτων της, αλλά και τη διάσταση μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού, υπογραμμίζοντας τα περιθώρια εξέλιξης της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές του κλάδου, το 85,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν ο ασφαλιστικό κλάδος αποτελεί μια κερδοφόρα βιομηχανία για την ελληνική αγορά, γεγονός που αποδεικνύει ότι στη συνείδηση των νεότερων γενεών ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος με οικονομικές προοπτικές και περιθώριο κέρδους.

Τι γνώμη έχουν οι νέοι επιστήμονες για την ασφαλιστική αγορά; Η μεγάλη έρευνα του insuranceforum.gr σε συνεργασία με το Finance Club UoM 1Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν και τα απαραίτητα προσόντα που απαιτούνται για μία επιτυχημένη καριέρα στον ασφαλιστικό κλάδο. Όπως προκύπτει από το δείγμα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εστιάζει κυρίως σε προσωπικά skills και λιγότερο στο ακαδημαϊκό υπόβαθρο των επαγγελματιών. Πιο συγκεκριμένα, η πειθώ, η ομαδικότητα, η προσαρμοστικότητα και οι επικοινωνιακές δεξιότητες πρωταγωνιστούν στις απαντήσεις των ερωτηθέντων, ενώ και η επαγγελματική κατάρτιση σε συνδυασμό με την γνώση των προϊόντων και των υπηρεσιών εξασφαλίζουν σε έναν επαγγελματία μία επιτυχημένη πορεία στον ασφαλιστικό κλάδο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού κλάδου σύμφωνα με τους φοιτητές που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ο ανταγωνισμός. Στην ερώτηση εάν η ασφαλιστική αγορά αποτελεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το 100% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, προσυπογράφοντας την ανταγωνιστική φύση του επαγγέλματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκτιμήσεις των φοιτητών σχετικά με το μέλλον της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των συμμετεχόντων υποστηρίζει ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, με κάποιες από τις απαντήσεις να υπογραμμίζουν την ανάγκη στήριξης του κλάδου από τους κρατικούς φορείς, ενώ δεν είναι λίγες και οι απαντήσεις που ισχυρίζονται ότι οι δραστηριότητες των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων θα περιοριστούν στο μέλλον με τις μεγάλες και σε κατά βάσει ξένες επιχειρήσεις να κερδίζουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα της έρευνας είναι αναμφίβολα το εάν οι φοιτητές των οικονομικών σχολών που αποτέλεσαν το δείγμα της εν λόγω μελέτης θα επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά στον ασφαλιστικό κλάδο. Η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο ερώτημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για τον κλάδο, δεδομένου ότι μόλις το 42,9% απάντησε θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το 57,1% να αποκλείει την ενασχόλησή του με τον ασφαλιστικό κλάδο.

Τι γνώμη έχουν οι νέοι επιστήμονες για την ασφαλιστική αγορά; Η μεγάλη έρευνα του insuranceforum.gr σε συνεργασία με το Finance Club UoM 2Σχετικά με το Finance Club UoM

Το Finance Club UoM είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός φοιτητικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και απευθύνεται σε φοιτητές όλων των οικονομικών σχολών όλων των πανεπιστημίων.

Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τους φοιτητές με τη σύγχρονη χρηματοοικονομική επιστήμη και να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και αγοράς εργασίας.

Σήμερα αριθμεί πάνω από 240 ενεργά μέλη, αρκετά από τα οποία προσφέρουν στο σύλλογο μέσω της συμμετοχής τους σε ομάδες marketing, fundraising, academic, magazine, αλλά και μέσω της εκπόνησης χρηματοοικονομικών μελετών.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Finance Club UoM πατώντας εδώ

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο