Την Δευτέρα η λίστα με τους επιπλέον ΚΑΔ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου κάνε κάτι να συμπεριληφθούν και οι ασφαλιστές

Facebook
Twitter
LinkedIn

Την Δευτέρα ανακοινώνεται από το υπουργείο Οικονομικών ο νέος κατάλογος με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας. Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις, «βροχή» αιτημάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο για ένταξη στη λίστα.

Νέα λίστα με επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα, καθώς καταγράφονται πολλές ελλείψεις στον πρώτο κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για 440.000 επιχειρήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για τον εμπλουτισμό της λίστας με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο μηχανισμός παρακολούθησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και με βάση τη βροχή από αιτήματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο από φορείς και παραγωγικές τάξεις.

Μάλιστα για να καλυφθούν οι τρύπες στους ΚΑΔ σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν ακόμα και συγκεκριμένοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή ΚΑΔ ή έχουν δευτερεύοντες κωδικούς.

Χθές δυστυχώς τα νέα για τον ασφαλιστικό κλάδο δέν ήταν καλά.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές βρέθηκαν εκτός της λίστας ΚΑΔ που θα δεχθούν την μεγάλη οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης λόγω του COVID 19.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου δεδομένου οτι και ο ίδιος δραστηριοποιείται στον κλάδο έχωντας μία απο τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου (απο πλευράς τζίρου) θα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου και οι διαμεσολαβητές να έχουν διευκολύνσεις τουλάχιστον όσον αφορά την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους καθως και τυχόν επιδομάτων.

Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, κάνε οτι καλύτερο μπορείς για τον κλάδο και για μία απο τις πολυπληθέστερες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Aξίζει να αναφέρουμε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης έχει κάνει σχετικές κινήσεις για το θέμα.

 

Ο δεκάλογος των μέτρων στήριξης
Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό πακέτο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και θα περιληφθούν στις λίστες με τους ΚΑΔ προβλέπει:

1) Αναστολή έως 31 Αυγούστου, για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις για τις κάτωθι πληρωμές:

Καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή στα Ελεγκτικά Κέντρα.
Καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
2) Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα υπολογίζεται με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. Το πλαίσιο χορήγησης θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες. Προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότησης είναι, και πάλι, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3) Διάθεση 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο. Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, αυτό το ποσό μπορεί να χρηματοδοτήσει διάφορες δράσεις, όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

4) Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

5) Αναστολή έως τον Σεπτέμβριο των πληρωμών χρεολυσίων για τραπεζικά δάνεια για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

6) Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων για 3 μήνες.

7) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

8) Χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ρευστότητας στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

9) Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

10) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Ο Κασσελάκης στο Ε.Ε.Α θα συναντήσει τον πρόεδρο Χατζηθεοδοσίου για να μιλήσουν για……την επιχειρηματικότητα!

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την Πέμπτη 9/11/2023 στις 14:00 τα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Εκεί ο