Μαύρος Γάτος

Το όραμα του Γιάννη Στασινόπουλου (εκλεγμένος 5 φορές στα πρώην ΔΣ του ΠΣΑΣ!) για τον ΠΣΑΣ!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει ο Γιάννης Στασινόπουλος, Πρώην γενικός γραμματέας, αντιπρόεδρος και μέλος εκλεγμένος 5 φορές στο Δ.Σ. του ΠΣΑΣ

Μετά από 25 επαγγελματικά χρόνια στη ασφαλιστική διαμεσολάβηση και 10 χρόνια υπηρετώντας το συλλογικό όργανο του ΔΣ του ΠΣΑΣ, δυστυχώς δε μου επιτρέπονται πλέον οι αυταπάτες και δε μπορώ παρά να λέω τα πράγματα με το όνομα τους.

Θεωρώ ότι ο ΠΣΑΣ έχασε αρκετές φορές το τρένο για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση γιατί πολλές φορές σταμάτησε σε λάθος σταθμούς με λάθος προσωπικό. Τέτοιοι σταθμοί ήταν οι εκάστοτε προσωπικές ή επαγγελματικές φιλοδοξίες των προέδρων του, οι λεγόμενες “γιορτές της διαμεσολάβησης” με σπόνσορες τις εταιρείες, τα μικρά παρεάκια που δε τα πείραζε καθόλου να εκλέγονται με 30-50 ψήφους κάθε 2 χρόνια, η ανυπαρξία δράσης σε ενεργούς συνδικαλιστικά ή συλλογικά συναδέλφους μέσω εξωδιοικητικών επιτροπών και δράσεων, η απουσία κεντρικού οράματος για τις έντιμες και λογικές διεκδικήσεις της διαμεσολάβησης, ο φόβος ότι οι εταιρίες θα θιχτούν και θα χαλάσει το ειδύλλιο μαζί τους και άλλα πολλά με πιο σημαντικό την γενικότερη στάση μας σαν σύμβουλοι ασφάλισης που γαλουχήθηκαν στα πρώτα βήματα του επαγγέλματος με την πίστη στην εταιρία.

Όλο αυτό το παθογενές κατεστημένο βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις πολλές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα μικρομεσαία στρώματα της, κατά τη διάρκεια της ασύλληπτης οικονομικής κρίσης που έπεσε πάνω στη χώρα μας. Η επιθετική αφελληνοποίηση της ασφαλιστικής μας αγοράς, τα λουκέτα των εταιρειών, η ραγδαία αύξηση και αυστηρότητα της εποπτείας, η φυγή των αποθεματικών στο εξωτερικό, η αδράνεια της ασφαλιστικής αγοράς, σε σημείο πρόκλησης, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δημιούργησαν ή ακόμα και επέβαλαν ως φυσιολογική κάθε εξέλιξη αρνητική απέναντι στους διαμεσολαβούντες. Σταχυολογώντας τα αποτελέσματα θα δούμε την αποτέφρωση προμηθειών από χαρτοφυλάκια εταιρειών που έκλεισαν, καταγγελίες από μη νόμιμες τροποποιήσεις των συμβάσεων συνεργασίας, επιβολή ορίων παραγωγικότητας για τη διατήρηση της θέσης στην εταιρεία και τόσα άλλα που θα χρειαζόταν ένα σύγγραμμα για να εκτεθούν με επάρκεια.

Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια ο ΠΣΑΣ και όχι μόνο, έλαμψε με τη σιωπή του, μία σιωπή που συνήθως επέβαλαν μόνιμες ή περιστασιακές πλειοψηφίες. Εκτός φυσικά αν θεωρούμε τις βεγγέρες και τα σεμινάρια ως αποτελεσματική δράση του συνδέσμου μας. Είναι γεγονός ότι σχεδόν πάντα σε περιόδους κρίσεων κοινωνικών και οικονομικών οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις κορυφώνονται. Έτσι λοιπόν και στον ΠΣΑΣ οι παθογενείς πλευρές συγκρούστηκαν τις όποιες δυνάμεις διεκδικούσαν τα δικαιώματά της μεσολάβησης και υπεράσπιζαν συναδέλφους. Ο πρώτος κύκλος έκλεισε με ένα κλασικό δικαστικό πραξικόπημα και διώξεις συναδέλφων.

Σήμερα είμαστε μερικές μέρες μετά το όχι της 28ης Οκτωβρίου και λίγες ώρες πριν τις εκλογές του ΠΣΑΣ της 2ας Νοεμβρίου 2022. Είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία να δούμε τα όχι και τα ναι:

στη δημοκρατία λέμε ναι,

στη διαφάνεια λέμε ναι,

στη συμμετοχή των μελών λέμε ναι

στους αγνούς εθελοντές και στους αγωνιστές λέμε ναι,

όχι λέμε στις διορισμένες προσωρινές διοικήσεις με θητεία μεγαλύτερη των εκλεγμένων,

όχι λέμε στα δικαστικά πραξικοπήματα,

όχι στους αποκλεισμούς μελών από το δικαίωμα ψήφου,

σε αυτούς που δεν έχουν εταιρικά βαρίδια λέμε ναι

σε εκείνους που μπορούν και δεν φοβούνται να μας υπερασπιστούν λέμε ναι

στη δημιουργία Ομοσπονδίας με την ουσιαστική συμμετοχή όλων των φορέων της διαμεσολάβησης λέμε ναι

όχι λέμε στο κάθε λογής πατρονάρισμα

όχι λέμε στα παρεάκια που απονευρώνουν το σύνδεσμο

όχι στα σωματεία σφραγίδες

στη συλλογικότητα και στη μαζική προσέλευση νέων μελών λέμε ναι

στη δύναμη της λογικής της συνεργασίας και της σύνθεσης λέμε ναι

όχι λέμε στις διώξεις των συναδέλφων

όχι στις κατά παραγγελία νομικές γνωμοδοτήσεις

όχι λέμε στην εξάρτηση από τις εταιρείες

όχι στη βασίλισσα και την αυλή

στους εργατικούς με άποψη λέμε ναι

στους αγώνες και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας λέμε πάντα ναι.

Και για να μην κατηγορηθώ για λογοκλοπή εις βάρος του Λουκιανού Κηλαηδόνη αντίγραφο από το πρωτότυπο, “όχι …τους άσχετους”.

Ελάτε όλοι και αν μπορούν ας μας πουν ότι δεν ψηφίζουμε!

 

Πηγή του εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου του ΕΠΙ 5 ΦΟΡΕΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΣΑΣ Γιάννη Στασινόπουλου

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Σάλος απο τις ασυναρτησίες του τρομπέτα Ζαραλίκα για τις ασφαλιστικές εταιρείες!

Σάλος από τις ασυναρτησίες του Χριστόφορου Ζαραλίκα – γνωστού τρομπέτα του διαδικτύου – για τις ασφαλιστικές εταιρειες! Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει από