Τσουχτερά πρόστιμα από σήμερα σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με το αριστερό ξεκινά το έτος για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις αναφορικά με το όχημά τους.

Η ΑΑΔΕ πρόκειται να θέσει σταδιακά σε λειτουργία τις νέες ψηφιακές εφαρμογές της Μy Auto και Audit Car, μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται η εξακρίβωση των στοιχείων, εντοπίζοντας τους παραβάτες, οι οποίοι δεν πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας, κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητά τους.

Μέσω των δύο νέων πλατφόρμων της ΑΑΔΕ θα διασταυρώνονται οι παραπάνω πληροφορίες και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα στους παραβάτες μέσω του Taxisnet.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στην χώρα μας πάνω από 1,2 εκατ. πολίτες αποφεύγουν να περάσουν από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά των ανασφάλιστων οχημάτων που αγγίζουν το 15%, φτάνοντας περίπου τα 650.000 οχήματα, ενώ στα ίδια μεγέθη ανέρχονται και οι οδηγοί οι οποίοι δεν πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας.

Οι παραπάνω αριθμοί ασφαλώς και μεταφράζονται σε οικονομικές απώλειες για το κράτος, υπερβαίνοντας τα 100.000 ευρώ ετησίως, με τις συνολικές απώλειες να αγγίζουν τα 400.000 ευρώ.

 

Υπηρεσία MyAuto: Ο ψηφιακός φάκελος για κάθε αυτοκίνητο

Η υπηρεσία MyAuto προσφέρεται αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες οχημάτων ενώ την ίδια ώρα, πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες έχουν και οι ελεγκτικές αρχές μέσω της εφαρμογής AuditCar.

Έτσι, άμεσα online θα μπορεί ένας πιθανός έλεγχος να δει αν το όχημα είναι κλεμμένο, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν κυκλοφορεί ανασφάλιστο ή έχει κανονικά ασφάλιση, κ.α.

Για να γίνει άμεσα η διασταύρωση των στοιχείων, όλα τα δεδομένα αντλούνται από το υπουργείο μεταφορών, την ΑΑΔΕ, την Ελληνική αστυνομία καθώς και το επικουρικό κεφάλαιο ασφάλισης.

Στο MyAuto είναι διαθέσιμα στοιχεία όπως:

  • Η ημερομηνία έκδοσης και -πιθανής- ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας καθώς και στοιχεία αυτής
  • Η ημερομηνία καταβολής των τελών κυκλοφορίας
  • Το διάστημα που έχετε ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου καθώς και το ιστορικό αποζημιώσεων σε περίπτωση που υπάρχει
  • Το ιστορικό από όλους τους ελέγχους ΚΤΕΟ που έχει περάσει το όχημα σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και σε ποια χιλιόμετρα έγιναν αυτοί οι έλεγχοι
  • Το μοντέλο και τον τύπο του οχήματος
  • Αν υπάρχει προσωρινή ακινησία ή αν έχει γίνει κατάθεση πινακίδων online από τον ιδιοκτήτη
  • Αν υπάρχει ενεργή εγγραφή στο μητρώο κλεμμένων οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας

 

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με το νόμο 489/76  η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Επίσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Επίσης υπάρχουν και Ποινικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις, να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ για να ασφαλιστεί ενώ αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500 ευρώ καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις!

Σύμφωνα με το νόμο, αν το όχημά σου είναι καινούργιο, θα πρέπει να το περάσεις ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία και κατόπιν θα ελέγχεται κάθε 2 χρόνια. Αν αργήσεις και χάσεις την προθεσμία σου, πληρώνεις πρόστιμο στο ταμείο του ΚΤΕΟ ώστε να γίνει τελικά ο έλεγχος. Το ποσό που θα πληρώσεις εξαρτάται από την καθυστέρηση και υπολογίζεται σε 16 ευρώ για καθυστέρηση έως 30 ημέρες, σε 33 ευρώ για καθυστέρηση από 30 ημέρες – 6 μήνες και σε 65 ευρώ για καθυστέρηση πάνω από 6 μήνες. Σε περίπτωση ηλεκτρονικού ελέγχου το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/8 (50 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών. Το πρόστιμο της Τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτων Φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, Ταξί, Ασθενοφόρων, Λεωφορείων από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/2 (200 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.

Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας και το διαπιστώσουν σε κάποιο έλεγχο της Τροχαίας τότε αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας μέχρι ο κάτοχος του οχήματος να προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής τους που να υπενθυμίσουμε ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού ποσού.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Τί είναι τελικά η τεχνητή νοημοσύνη και τι ρόλο παίζει στην κυβερνοασφάλεια

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες την τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμα και οι ομάδες που υπερασπίζονται την ασφάλειά μας στην κυβερνοασφάλεια;

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν