ΕΥ: Το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων θα επιδιώξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν παρά τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων βγαίνοντας πιο ανθεκτικές μα πάνω από όλα πιο σίγουρες για τις επιδόσεις και τις δυνατότητες τους. Για πολλούς εξάλλου η πανδημία λειτούργησε θετικά, επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους τους και πραγματοποιώντας αλματώδη βήματα στο τομέα της τεχνολογίας, εστιάζοντας σε καινοτόμα προϊόντα. Οι παραπάνω θέσεις αποτελούν ευρήματα της τελευταίας έκθεσης της παγκόσμιας έρευνας Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ, η οποία συμπεριλαμβάνει απόψεις Ελλήνων CEOs, CFOs και άλλων ανώτατων στελεχών, συγκαταλέγοντάς τους σε ένα δείγμα που αποτελείται από περισσότερα από 2.400 στελέχη από 52 χώρες.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται σίγουρες για τις επιδόσεις τους. Παρά το γεγονός ότι πάνω από το 50% των στελεχών εκτιμούν ότι τα έσοδα και τα κέρδη δε θα επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα πριν το 2022 ή και αργότερα, το 76% υποστηρίζει ότι η επιχείρησή του έχει υπεραποδώσει σε ό,τι αφορά τη λειτουργική σταθερότητα, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις καθορίζουν την επανεξέταση χαρτοφυλακίων και εταιρικών στρατηγικών

Αναμφίβολα, όσο και αν οι ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν προετοιμασμένες και σίγουρες για την παραγωγικότητα και την εύρυθμη λειτουργία τους οι εξωτερικοί παράγοντες καθιστούν έμμεσες απειλές για την κερδοφορία και την βιωσιμότητά τους.

Ανεξάρτητα από την πανδημία, το 2020 χαρακτηρίστηκε ως μια χρονιά με αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, με τους πολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά στις επενδυτικές κινήσεις του 70% των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας πάνω από το 50% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι διέκοψαν μια προγραμματισμένη στρατηγική επένδυση εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων, εκ των οποίων το 48% δηλώνει ότι ανέβαλε προσωρινά τις επενδυτικές του δραστηριότητες αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τις πραγματοποιήσει στο μέλλον.

Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές σε δευτερεύοντα ρόλο κατά το επόμενο έτος

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι και οι εκτιμήσεις της έρευνας σχετικά με το ζήτημα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών στην ελληνική αγορά. Τα διευθυντικά στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι  το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής τους θα προέλθει εσωτερικά, ενώ μόλις το 30% σκοπεύει να επιχειρήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) τους επόμενους 12 μήνες. Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις που εξετάζουν τις Σ&Ε τις χαρακτηρίζουν ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στην αγορά, μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο Σ&Ε, τονίζουν ότι θα εστίαζαν σε εξαγορές οι οποίες θα βελτίωναν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους, όπως η αποδοτικότητα της παραγωγής ή η βελτίωση της αλυσίδας διανομής, αποσκοπώντας στην άμεση προσαρμογή και ανταπόκρισή τους στις κανονιστικές και εμπορικές προκλήσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Ένα ποσοστό επιχειρήσεων εκφράζει την προτίμησή του για συμφωνίες οι οποίες ενισχύουν την σύγκλιση με άλλους κλάδους ή βοηθούν την ανάπτυξή τους σε παραπλήσια επιχειρηματικά πεδία.

Παράλληλα, πάνω από το 65% των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε Σ&Ε, δηλώνουν ότι θα αναζητήσουν κυρίως διασυνοριακούς στόχους. Ωστόσο, η ισχυρή τους προσδοκία ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξής τους τα επόμενα τρία χρόνια θα προέλθει από την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πέντε κορυφαίοι επενδυτικοί προορισμοί τους είναι όλοι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και του Ηνωμένου Βασιλείου), υποδηλώνει ότι η διασυνοριακή τους δραστηριότητα θα περιοριστεί στα όρια της ηπείρου.

Περισσότερα από τον Μαύρο Γάτο

Μάθε τα πάντα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

O Σακχαρώδης Διαβήτης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν